Vážení zákazníci, v pátek 10. 5. 2024 bude provozní doba zkrácena pouze do 14 hod. Děkujeme za pochopení.

Pracovní doba PO–PÁ

7:00–11:30, 12:00–16:30

Napište nám

info@kominici.cz

Zavolejte nám

565 55 44 44

Požárů komínů každý rok přibývá

15. května 2020

Přibývá požárů, které způsobí špatně vyčištěné nebo technicky zanedbané komíny. Ročně jich hasiči likvidují okolo tisícovky. 

Zahájení otopné sezóny zvyšuje riziko vzniku požárů způsobených zanedbáním čištění a kontrol komínů. Toto riziko se nevyhýbá, bohužel, ani komínům, na které jsou napojeny moderní úsporné kotle, kamna či krby na pevná paliva.

Během minulé otopné sezóny, tedy od října 2018 do konce března 2019, vyjížděli hasiči k více než tisícovce požárů komínů, což je zhruba stejně, jako tomu bylo v loňském roce. I přes neustálé varování ze strany jak kominíků, tak hasičů, toto číslo dlouhodobě neklesá, naopak meziročně mírně roste. Přitom až za 90 % těchto požárů stojí nevyčištěný komín, tedy okolnost, kterou můžeme ovlivnit,“ upozorňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená.

Kontrolu musí provést minimálně jednou ročně odborně způsobilá osoba, což ukládá i vyhláška. Bohužel i tak se najdou případy, kdy majitel zanedbá svou povinnost a důsledky mohou být katastrofické. V Pardubickém kraji během této topné sezóny už zahořelo pětadvacet komínů. Požáry způsobily milionové škody a taky i ztrátu historické 200 let staré fary.

Další aktuality

Využití dřevěného popela

Topíte rádi v krbu či kamnech, ale potom si vždy lámete hlavu nad tím, kam s popelem? V tomto článku se dozvíte pár tipů, jak...

Jaký je rozdíl mezi revizí a kontrolou spalinové cesty?

Jedním z hlavních rozdílů mezi revizí a kontrolou spalinové cesty je to, že zatímco v případě revizí se jedná spíše o...

Nosí kominíci štěstí?

Vysvětlení se nabízí hned několik a všechna sahají do daleké historie. Tím nejznámějším je příběh s Marií...

© 2024 - Všechna práva vyhrazena. CUP Kominictví s.r.o.
Jsme součástí skupiny ARMEX