Pracovní doba PO–PÁ

7:00–11:30, 12:00–16:30

Napište nám

info@kominici.cz

Zavolejte nám

565 55 44 44

Jak vyčistit komín svépomoci

18. listopadu 2021

Každý rok musíte ze zákona alespoň jednou nechat vyčistit spalinové cesty profesionálním kominíkem. Mimo pravidelnou kontrolu byste však měli komín čistit také, což zákon dovoluje i svépomoci. Spotřebič bude lépe spalovat a předejdete případným komplikacím v topné sezóně.

Pokud se budete chtít do čištění pustit na vlastní pěst, připravili jsme pro vás jednoduchý návod.

Před čištěním

Než se pustíte do samotného čištění komínu, usnadněte si odstraňování usazenin pomocí přípravků. Zakupte si přípravek Fermit a předtím, než se rozhodnete pro čištění komínu, spalte přípravek dle návodu ve vašem kotli či krbu. Díky tomu chemicky narušíte saze a dehet a uvolníte usazeniny. Čištění vám pak půjde lépe.

Než začnete čistit, netopte a nechte kotel i komín minimálně přes noc vychladnout.

Nákup vybavení

Kromě toho budete pro čištění komínu potřebovat základní kominické nářadí, které seženete v hobbymarketech nebo ve specializovaných prodejnách. Nákup vás vyjde do 2 000 Kč a záleží na tom, zda budete čistit shora nebo zdola.

Na čištění zdola i shora slouží štosákové kartáče s nastavitelnou tyčí, které ale dobře poslouží jen u krátkých komínů. Kartáč i sluníčko by měli mít stejný průměr jako komín.

Při nákupu se vždy informujte u prodavače, zda se daný výrobek hodí i pro tento váš typ komína.

Dále se vám bude hodit ochranná rouška proti dýchání sazí, nehořlavý kbelík, lopatka a smetáček.

Čištění komína

Pokud se chystáte na čištění komínu shora, pak nezapomeňte důkladně zavřít dvířka od kamen a ucpat je například novinami, jinak vám saze zaneřádí interiér. Ke komínu přistupujte vždy bezpečným výlezem nebo po žebříku či stupních a veškeré vybavení si pevně přivažte, aby vám nespadlo.

Když budete čistit komínovými dvířky, měli byste také zabezpečit nehořlavou podložkou (ideálně plechovou) těsné okolí.

Nejprve vymeťte horní část komína, pak až spodní. Čistit byste měli pomalu, aby se saze nenahrnuly do kamen. Při čištění shora provaz se strojkem nebo tyč s kartáčem spouštějte dolů pomalu a postupně. Při čištění z komínových dvířek se tyčí vymete nejprve horní část komína, pak dolní.

Po vyčištění komína vymeťte saze a usazeniny, které napadaly do dolní části komína. K vymetení sazí slouží dvířka, která jsou pod místem připojení kamen nebo kotle. Saze vymetejte smetáčkem a lopatkou do nehořlavého kbelíku.

POZOR: Pokud při čištění objevíte mazlavý dehet, zavolejte profesionála. Dehet by se totiž mohl vznítit.

Závěrem

I když dle zákona stačí, aby kominík vyčistil komín pouze jednou ročně, pokud si netroufnete na čištění sami, měli byste si jej pozvat alespoň dvakrát do roka. Naši zákazníci mají navíc na druhé čištění slevu 30 %.

Další aktuality

Využití dřevěného popela

Topíte rádi v krbu či kamnech, ale potom si vždy lámete hlavu nad tím, kam s popelem? V tomto článku se dozvíte pár tipů, jak...

Jaký je rozdíl mezi revizí a kontrolou spalinové cesty?

Jedním z hlavních rozdílů mezi revizí a kontrolou spalinové cesty je to, že zatímco v případě revizí se jedná spíše o...

Nosí kominíci štěstí?

Vysvětlení se nabízí hned několik a všechna sahají do daleké historie. Tím nejznámějším je příběh s Marií...

© 2024 - Všechna práva vyhrazena. CUP Kominictví s.r.o.
Jsme součástí skupiny ARMEX