Pracovní doba PO–PÁ

7:00–11:30, 12:00–16:30

Napište nám

info@kominici.cz

Zavolejte nám

565 55 44 44

Jste připraveni na topnou sezónu?

20. srpna 2022

Topná sezóna nás již nějakou chvíli provází, čemuž předcházely i domácí udržovací práce. Co tím konkrétně je myšleno a kdy vlastně topná sezóna začala?

Začátek otopného období je stanoven na 1.9., ale pozor – neznamená to, že se začne ve vašem domě ihned topit. Signalizátorem pro dodávku tepelné energie je totiž samotné počasí. V případě, že dojde k poklesu teplot a na teploměru bude dva dny po sobě méně než +13 st. C a nebude se očekávat oteplení, potom se zahájí dodávka tepelné energie. Na druhou stranu, když bude během otopného období průměrná teplota převyšující 13 st., může se dodávka opět přerušit.

A co byste tedy měli zvládnout předtím než se k vám dostane první vlna tepla v radiátorech?

Odvzdušnětě radiátory

Pokud se chcete vyvarovat chladných topení i přes zapnutí na plný výkon, zaměřte se na samotné radiátory. Aby byl v topení dostatečný tlak, prověřte v něm množství vody. Pokud bude nedostatečné, doplňte ji.

A jak správně topení odvzdušnit? Na každém radiátoru najdete odvzdušňovací ventil. Pokud je v radiátoru přebytečný vzduch, ventil při povolení začne syčet. Jakmile z radiátoru začne téct voda, uzavřete ho. Takto pokračujte v celém domě. Nezapomeňte však, že odvzdušnění se provádí od spodních patek po ty nejvyšší.

Nechte zkontrolovat spalinové cesty

Kontrola spalinové cesty je velmi důležitá. Ideálním časem na její kontrolu je už sice po topné sezóně, ale pokud jste to nestihli, pospěšte si nyní. Pokud by se mělo na komínu něco opravovat, vyvarujete se tak situaci, že se oprava protáhne do chladných podzimních dní.

Špatně vyčištěný a nebo nevyčištěný komín vůbec může napáchat obrovské škody – i požáry, u kterých nemusíte ztratit jen svůj majetek. Proto je dobré mít na paměti, že je potřeba nechat komín zkontrolovat jedenkrát ročně. Kominík vám zkontroluje celou spalinovou cestu, vyčistí ji od sazí, podívá se, jestli v nich není omítka nebo cihlový prach ze stěny komína. Po této kontrole máte jistotu klidných a teplých zimních dnů.

Obstarejte palivo pro kotel

Pokud jste jeho vlastníkem, nezapomeňte obstarat palivo, jako je uhlí nebo dřevo. Zvládnout byste to měli už v létě, ale pokud ho ještě nemáte doma nyní, pospěšte si. V těchto vlhkých podzimních dní vám bude dřevo těžko vysychat.

Nezapomeňte na okna

Často opomíjená jsou okna. Abyste nedopadli jako babička z malebných pohádek, která okna prokládala péřovými peřinami, věnujte jim trochu pozornosti. V případě, že vám přes okna profukuje a nemáte zrovna rozpočet na nová, řešením může být izolační fólie, která je také efektivní a není tak nákladná na její pořízení. U okenních rámů potom zkontrolujte zda v nich nejsou nějaké vady, jako je například oprýskaný lak nebo narušený sklenářský tmel. 

Zdroje:
https://www.realitymorava.cz/ekonomicke-noviny/2002-blizi-se-topna-sezona-nenechavejte-kontrolu-kominu-na-posledni-chvili 
https://vytapeni.tzb-info.cz/9087-pet-podzimnich-tipu-jak-se-pripravit-na-topnou-sezonu-a-snizit-naklady-na-teplo
https://www.srovnejto.cz/blog/pripravte-se-na-topnou-sezonu-5-tipu-na-co-nezapomenout/

Další aktuality

Využití dřevěného popela

Topíte rádi v krbu či kamnech, ale potom si vždy lámete hlavu nad tím, kam s popelem? V tomto článku se dozvíte pár tipů, jak...

Jaký je rozdíl mezi revizí a kontrolou spalinové cesty?

Jedním z hlavních rozdílů mezi revizí a kontrolou spalinové cesty je to, že zatímco v případě revizí se jedná spíše o...

Nosí kominíci štěstí?

Vysvětlení se nabízí hned několik a všechna sahají do daleké historie. Tím nejznámějším je příběh s Marií...

© 2024 - Všechna práva vyhrazena. CUP Kominictví s.r.o.
Jsme součástí skupiny ARMEX